Popis neradnih dana, blagdana i fonda sati u 2023. godini

Mjesečni fond radnih sati označava mjesečni zbroj sati po kojem se obračunava plaća. Najčešće se radi o zbroju dana u mjesecu bez subota i nedjelja...

21.03.2023 Opširnije

Pregled promjena koje donosi uvođenje eura: financijsko i porezno izvještavanje

Početak 2023. godine obilježio je ulazak Republike Hrvatske u eurozonu te je službena valuta postala euro. Došlo je do brojnih promjena vezanih uz gospodarstvo,...

13.03.2023 Opširnije

Novi standard MSFI 17: Ugovori o osiguranju

Od 1. siječnja 2023. godine započela je primjena novog standarda MSFI 17 Ugovori o osiguranju. Spomenuti standard zamjenjuje dosadašnji MSFI 4 koji je usvojen kao prijelazni standard.

Što predstavlja novi MSFI 17?

Novi MSFI 17 predstavlja novo usvojen računovodstveni standard. Razvijen je s idejom sveukupnog povećanja transparentnosti i usporedivosti informacija te homogeniziranosti pravila sadržanih u računovodstvenim standardima. Računovodstveni standardi, pak, čine okvir za sastavljanje i prezentiranje financijskih izvještaja.

Aktualni standard primjenjuje se od početka 2023. godine, a zamjenjuje MSFI 4 koji je usvojen kao prijelazni standard. Naime, MSFI 4 dopuštao je osiguravajućim društvima primjenu lokalne računovodstvene regulative što je rezultiralo manjom razinom usporedivosti i transparentnosti u financijskom izvještavanju.

MSFI 17 – rješenje za postojeće probleme?

MSFI 17 predstavlja rješenje za trenutno postojeće probleme i prepreke s kojima se osiguravajuća društva susreću. Potpuno novi računovodstveni koncept mijenja perspektivu računovodstvenog tretmana ugovora o osiguranju u odnosu na dosadašnji.

Standard će primarno utjecati na računovodstveni, aktuarski i IT aspekt poslovanja osiguravajućih društava. No, osim financijske sfere obuhvaća i druga područja poslovanja društava.

Povratak na novosti

Newsletter

Prijavite se za naš newsletter i budite u toku s najnovijim vijestima iz područja računovodstva, revizije, poreza i financija.

Kontakt

  • Tel: + 385 49 373 703, 704
  • Fax: + 385 49 373 723
  • Mob: +385 99 592 6646
  • Kontakt osoba: Domagoj Hladika
  • E-mail: office@savjetovanje.hr