Prijenos porezne obveze kod građevinskih usluga

Prema članku 75. stavka 3. točke a) Zakona o porezu na dodanu vrijednost propisano je da je porezni obveznik upisan u registar poreznih obveznika u Republici Hrvatskoj...

13.10.2018 Opširnije

Pohvala Europske komisije za uspješno obavljeni projekt

Iznimno nam je zadovoljstvo pohvaliti se da smo kao revizori sudjelovali u EU projektu "Brighter Side of Exercise" Fitnes učilišta iz Zagreba, a koji je...

25.07.2018 Opširnije

Sezonskim radnicima neoporeziv smještaj i hrana

Sezonskim radnicima neoporeziv smještaj i hrana

S obzirom na nadolazeću turističku sezonu koja bi prema svim pokazateljima trebala biti rekordna kao i svaka prošla do sada te nedostatku sezonskih radnika,  Ministarstvo financija izdalo je stajalište o tome tko sve spada u sezonske radnike.

Prema Pravilniku o porezu na dohodak može se zaključiti da je ovdje riječ samo o radnicima s kojima poslodavac ima sklopljen ugovor o radu za stalne sezonske poslove, budući da Zakon o radu raspoznaje samo stalne sezonske radnike kao radnike s kojima poslodavac sklapa ugovor za rad u sezoni.

Međutim, stajalište Ministarstva financija glasi:

„Slijedom navedenog, troškovi smještaja i prehrane radnika koje poslodavci podmiruju za svoje radnike ne smatraju se dohotkom od nesamostalnog rada ako su ispunjeni sljedeći uvjeti:

- da radnik s poslodavcem ima sklopljen ugovor o radu na određeno vrijeme za sezonske poslove, u skladu s propisima kojima su uređeni radni odnosi i to neovisno je li riječ o stalnim sezonskim poslovima ili o privremenoj sezonskoj potrebi radi povećanog opsega posla, a uz uvjet da se iz sadržaja ugovora može nedvojbeno utvrditi da je ugovor sklopljen za obavljanje sezonskih poslova.“

Sukladno navedenom stajalištu poslodavac može neoporezivo omogućiti smještaj i prehranu radnicima s kojima je sklopljen ugovor o stalnim sezonskim poslovima i ugovor o radu na određeno vrijeme.

Povratak na novosti

Newsletter

Prijavite se za naš newsletter i budite u toku s najnovijim vijestima iz područja računovodstva, revizije, poreza i financija.

Kontakt