Nove zakonske promjene 1.1.2019. Porez na dobit

27)         Već uz prijavu poreza na dobit za 2018. godinu porezno priznatim rashodom smatrat će se i otpisi potraživanja koji su...

28.01.2019 Opširnije

Nove zakonske promjene 1.1.2019. Opći porezni zakon

23)         Prilikom nadzora kod pravnih i fizičkih osoba koje obavljaju registriranu djelatnost kao opunomoćenik se određuje...

28.01.2019 Opširnije

Sezonskim radnicima neoporeziv smještaj i hrana

Sezonskim radnicima neoporeziv smještaj i hrana

S obzirom na nadolazeću turističku sezonu koja bi prema svim pokazateljima trebala biti rekordna kao i svaka prošla do sada te nedostatku sezonskih radnika,  Ministarstvo financija izdalo je stajalište o tome tko sve spada u sezonske radnike.

Prema Pravilniku o porezu na dohodak može se zaključiti da je ovdje riječ samo o radnicima s kojima poslodavac ima sklopljen ugovor o radu za stalne sezonske poslove, budući da Zakon o radu raspoznaje samo stalne sezonske radnike kao radnike s kojima poslodavac sklapa ugovor za rad u sezoni.

Međutim, stajalište Ministarstva financija glasi:

„Slijedom navedenog, troškovi smještaja i prehrane radnika koje poslodavci podmiruju za svoje radnike ne smatraju se dohotkom od nesamostalnog rada ako su ispunjeni sljedeći uvjeti:

- da radnik s poslodavcem ima sklopljen ugovor o radu na određeno vrijeme za sezonske poslove, u skladu s propisima kojima su uređeni radni odnosi i to neovisno je li riječ o stalnim sezonskim poslovima ili o privremenoj sezonskoj potrebi radi povećanog opsega posla, a uz uvjet da se iz sadržaja ugovora može nedvojbeno utvrditi da je ugovor sklopljen za obavljanje sezonskih poslova.“

Sukladno navedenom stajalištu poslodavac može neoporezivo omogućiti smještaj i prehranu radnicima s kojima je sklopljen ugovor o stalnim sezonskim poslovima i ugovor o radu na određeno vrijeme.

Povratak na novosti

Newsletter

Prijavite se za naš newsletter i budite u toku s najnovijim vijestima iz područja računovodstva, revizije, poreza i financija.

Kontakt